Autor: 021.rs

Novi Sad
09.09.2021.
10:15
Novi mural biće oslikan na zgradi u Ulici Vladimira Nikolića, a u sklopu manifestacije Dani američke kulture.
  • НС

    10.09.2021 14:44
    @@НС
    Господине или госпођо,

    Што се другог дела вашег показаног аутошовинизма или можда шовинизма у коментару тиче,
    Можда он има везе са неким другим дурењем?
    Јер дуго су се дурили народи који су били на страни фашиста у светским ратовима, чекали да ојачају и дочекали да се свете.

    Милошевић некад, као и сад актуелна власт а и опозиција има своје наредбодавце, а ником од њих није интерес Србија.
    Који су ваши наредбодавци?

  • НС

    10.09.2021 14:36
    @Drasko
    Ех, јадни Драшко,
    Ипак сте имали по коју непристојну реч да кажете.

    Свакако се слажем да сваки диктатор јаше на пропаганди. Овај садашњи и сви они претходни, иста је то школа, нема разлике.

    Али, рећи и правдати бомбардовање, један такав злочин, е то може само ”retard” - како ви кажете да прихвати.

    Међутим код вас и код доста других је уочен један други проблем. Психичка реакција жртве која се поистовећује са агресором, или познатија као Стокхолмски синдром.

    ”У ситуацијама немоћи, жртва има потребу да сопствени психички положај олакша идентификацију са агресором, истицањем његових позитивних особина, када дође до стварања парадоксалног, неприродног односа савезништва и „разумевања“ злочинца, где истовремено улази у сукоб са свима који желе да пруже помоћ.”

    Стокхолмски синдром је озбиљан психо -социјални поремећај, који тешко нестаје, и захтева много рада и стрпљења. Тако да верујем да ће све кад тад доћи на своје место.
  • Drasko

    10.09.2021 10:18
    @НС
    Mi smo dobri, a oni zli i niko nas ne voli... Smrc, smrc...

    Toliko glupo i jadno da nemam reci. Te propagandne splacine moze samo retard da prihvati. Svaki diktator na takvoj bajatoj propagandi jase. Zbog te preterane naciJonalne narcisoidnosti ne mozemo da shvatimo realnost i zato placamo cenu. Bombardovanje je placanje cene zbog svoje izopacene narcisoidnosti.
  • НС

    10.09.2021 07:57
    @@НС
    Господине или госпођо,
    Шта није тачно што сам написао?

    А тиме што сте споменули неке ”српске” грехове – и то искључиво са гледишта и речником оних ”безгрешних“ који су били на супротној страни нисте одбранили америчке.
  • /

    10.09.2021 07:32
    Treba nam manje nacionalizma i više internacionalizma.
    Dovoljno je što smo 30 godina zaglibili u ovoj našoj blatnjavoj bari.
  • Milosh

    10.09.2021 00:32
    Mislim da se zaista već preteruje sa muralima, pogotovo jer što ih je više sve je više i onih diskutabilne estetske i umetničke vrednosti, a na ovakvim lokacijama im svakako nije mesto. Novi Sad počinje da liči na Tiranu 90-ih. Trebalo bi da se fasade zapravo renoviraju umesto ovog cirkusa, ali to nažalost finansijski nije moguće u ovom gradu.
  • AntifaNS

    09.09.2021 23:36
    @@Joca
    Imacemo levicare kada krene otimanje imovine od ovih sto danas pljackaju i zaduzuju Srbiju!
  • @Joca

    09.09.2021 18:33
    Izgleda imamo "levičare" koji su proamerički orijentisani. SAD nemaju veze sa kapitalizmom i to u njegovom najtvrdjem vidu; već stotinak godina ne suzbijaju levicu svugde po svetu?
  • Bile

    09.09.2021 15:48
    Murali i mostovi
    Svaki mural doprinosi getoizaciji Novog Sada isto kao i grafiti ili farbanje trobojki. Ali ja bih se dovezao na NATO i bombardovanje kao aktuelnu temu u komentarima. Zar mnogima stvarno nije bilo jasno polovinom devedesetih da smo 95te izbegli bombardovanje za dlaku? Ocigledno da nije jer smo i dalje nastavili da dajemo glas opciji koja je morala da sprovede bombardovanje u delo. Mene cudi kad se drugi izcudjavaju kako smo to 99te bili bombardovani, kao da se radi o izolovanom slucaju i nikom se ne seca pocetka 90ih i na cijoj strani je bio NATO i zapad. Neverovatno. Danas kada pitas ljude kao niko nije bio za rat 90ih, to je bila ljudska glupost sa obe strane i sta ti ja znam. Ali ja ih se sve dobro secam kada su kao opijene horde navijali jer su ciljevi nezavisnih teritorija u HR i BiH bili tako blizu a onda tako daleko, a dans su jako dalje pa je eto kao rat bio glupost koji su ratni profiteri organizovali i sproveli.
  • Joca

    09.09.2021 15:01
    Čitam komentare i ne verujem! Gro ljudi je desničarski orijentisan (uglavnom komentari u kojima autori ne mogu da se dogovore oko pravopisa).

    Bolje od SNS-a nismo ni zaslužili!

    PS: Carls Tejlor - objasnio!
  • Realan

    09.09.2021 14:55
    Sve ove stvari su istinite:
    - bombardovanje je bio cin vojne agresije i ratni zlocin
    - najveci krivac za bombardovanje je prvenstveno Slobodan Milosevic
    - ne treba kriviti SAD ni americki narod za to vec sa njihove strane iskljucivo Klintonovu administraciju i tamosnje medije koji su nas demonizovali

    Iako nisam ljubitelj nikakvog oslikavanja zgrada ovo barem ima neki umetnicki prizvuk. Za razliku od saranja zgrada trobojkama sto je najgora zloupotreba patriotizma kako bi se gradjani koji nisu glasali za SNS-ovce prikazali kao antisrbi.
  • @НС

    09.09.2021 14:54
    A spomenik svežijoj i skorijoj srpskoj "kulturi" bi mogao da prikaže Srebrenicu, bombardovanje istorijskog centra Dubrovnika, granatiranje Zagreba, opsadu i granatiranje Sarajeva, razrušen Vukovar, hladnjače i konc. logore po Srbiji, proterivanje Albanaca, razbijanje izloga albanskih i goranskih pekara, promenu etničkog sastava Vojvodine, sendviče za Mađare i Slovake, zarđale kašike, progone političkih neistomišljenika...

    Na sreću Srbija nije velika i jaka kao Amerika jer šta bi tek Srbija i takvi Srbi kao što ste vi radili po svetu...

    Ps koliko još generacija i vekova planirate kriviti isključivo direktnog izvršioca rušenja NS mostova, a ne i samog autora te ideje - Miloševića?
    Nijedan narod na svetu toliko dugo se ne duri.
  • Vuk

    09.09.2021 14:32
    Mural
    U sto je lep.
  • НС

    09.09.2021 14:00
    @ Ogi
    Вучић би сутра то потписао, зато су га и довели на власт.
    Народ није за то да се потпише.

    Треба бити велика будала или добро плаћен да би се одрекао своје територије.

    Да не понављамо да би на тај начин било прекршено светско право и повељу УН. Исто као што је било прекршено и приликом бомбардовања цивилних објеката и убујања цивила касетним бомбама и осиромашеним уранијумом.

    Могли би рецимо у спомен америчкој култури насликати неког згаженог Индијанца, Вијетнамца .... колики би само то списак био.
  • Bosanac

    09.09.2021 13:47
    Može
    @Limanac
    Ako si Limanac.
    Naravno da može mural u SAD sa motivima naše zastave bez njihove. To je znaš mural nije zastava.
  • Tesa

    09.09.2021 13:06
    @Mare
    Ponasas se kao da zivis u pravoslavnom emiratu Srbistanu.
    Radikalski taliban koji ne zna da ovde nije zakon Sveto pismo vec Ustav, a ako hoces da imas povlastice od pominjanja "Boga", zamonasi se dobices za "dz", mercedes ili audi (po zelji) i slobodu da vrsis utaju poreza.
  • Marko

    09.09.2021 12:59
    @@milan i licemeri
    Zasto bi se brinula neka svetska sila sta ce da bombarduje i to jos ne poslusne srbe koji im se inate?
    Ocigledno nisi ucio istoriju, jer da jesi video bi da svi mali koji se inate velikima lose prolaze i imaju takve posledice kao sto smo imali 1999te.
    Uostalom znaju sve svetske sile koliko nas briga za njih, i onda kada izvozimo pokvareno meso ili trule jabuke u Rusiju.
  • g pen

    09.09.2021 12:56
    Carls Tejlor je objasnio.
  • Лиманац

    09.09.2021 12:29
    Превише је.
    Ово је Србија, не Америка. Да ли и ми тамо можемо да осликавамо мурале са мотивима српске заставе, без њихове поред?
  • Marko

    09.09.2021 12:23
    @Delije Liman
    @Delije Liman
    Auuuuu druže, jel ti umeš da sklopiš prostu-proširenu rečenicu ?
    Bolje da si vreme proveo u školskoj klupi koliko si proveo na stadionu.
  • Mare

    09.09.2021 12:07
    A gde
    @MilanNS
    E moj Milane, to što si napisao, kaži mi u lice ako smeš? Pič....
    @licemeri
    Tamo gde se vijorila srpska zastava se branilo stanovništvo od takvih kao ti, i opet će ako bog da. Ssd će drugo poluvreme, pa da se rešimo o ovih vojvođenera i meštana komunjara
  • @milan i licemeri

    09.09.2021 12:07
    Most je srusio nato, a Milosevic je imao svoju ulogu u tome naravno. Ako ti vec smeta politika neke zemlje, onda bombardujes vojne polozaje. Most nije vojni polozaj, kao ni bolnice, ni rts, a bogami ni onaj voz pun civila. Sve to je bombardovao nato.
    A za licemera... pa ono, ako cemo tom logikom, posto je Tesla izumeo struju onda mozemo reci da svi koriste nase, a ne mi njihovo. Mada je to bas bezveze pokusati nametnuti kao neki argument. Sto se tice nase zastave... probaj u Srebrenici da je nacrtas. Nece proci, a i nije joj mesto tamo kao sto americkoj nije mesto u Srbiji. Ok ambasada i slicno, ali na zidove zgrada ne ide. Barem meni.
  • ns

    09.09.2021 12:05
    stanari
    Jel neko pitao stanare zgrade da se izjasne da li uopste zele da na njihovoj zgradi bude oslikan bilo kakav mural?
  • pacijent

    09.09.2021 12:03
    @Milan NS
    Slazem se sa Vama da je Slobina politika kriva za sve probleme devedesetih, ali me zato zbunjuje zasto Amerika i sad ne stane u odbranu srpskog naroda od politike Slobinog naslednika, koji pravi bar podjednako veliku stetu srpskom narodu?
  • Куп је битан

    09.09.2021 11:59
    Нека нацртају било шта само да се барем мало улепшају језиве зграде у околини стадиона.
  • S21

    09.09.2021 11:57
    Suvišno.
  • Liman

    09.09.2021 11:45
    Hm
    Delije Liman ne postoje.
  • Ogi

    09.09.2021 11:31
    @1999
    Guranje prsta u oko velikoj svetskoj sili se placa, a bombardovanje je posledica toga, uz robiju Milosevica u Hagu. Kao sto Vucic gura prst u oko USA sa ne potpisivanjem nezavisnosti Kosova.
  • Carls Tejlor

    09.09.2021 11:30
    Sto se tice 1999. najzalije mi od svega sto nas jos tada nisu lepo okupirali ulaskom Abrams tenkova u grad i uspostavljanjem njihove uprave, institucija i zakona jer smo kolektivno suvise glupi da to sami odradimo kako treba.
  • @Milan NS

    09.09.2021 11:25
    U pravu ste. Ja sam lično bio veliki protivnik da se treći most izgradi i pusti u saobraćaj u Novom Sadu jer smo 1999. naučili lekciju da tri novosadska mosta ugrožavaju ljudska prava i života Albanaca na Kosovu i Metohiji. To je u stvari i razlog zašto je dijalog zakočio, puštanjem ovog mosta u saobraćaj smo ponovo ugrozili albanske živote i ljudska prava te je prirodno zašto ne žele dijalog. Moramo se civilizovati i ako želimo uvažiti albanska ljudska prava moramo porušiti treći most i u potpunosti uništiti vojvođansku elektro-energetsku mrežu.
  • .

    09.09.2021 11:22
    Deluje lepo i moderno.
    Konačno da nisu nacionalistički nego internacionalistički murali koji grade srušene mostove.
    Prvo, doduše, treba prekrečiti sve murale i grafite koji veličaju zločinačku politiku koja nas je u crno zavila, srediti sve fasade u gradu, a onda ulepšati fasade umetničkim muralima svetskog kvaliteta i svetske tematike.
  • V

    09.09.2021 11:19
    Sve ce to crkva da ofarba u sivo.
  • Bojan

    09.09.2021 10:58
    @1999

    Mostić je srušila ona zastava koju po mraku žvrljaju tu u komšiluku.
  • licemeri

    09.09.2021 10:52
    Koliko vas koristi neki americki izum ili proizvod, bar jednom dnevno.
    Pa i "srpska zastava" se vijorila gde se ubijalo ,rusilo, i kralo. To vam izgleda ne smeta zbog?
  • Milan NS

    09.09.2021 10:48
    @1999
    Most "Sloboda" je srušila politika Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem.
    Svako se seća bombardovanja, ali malo njih se seća samovolje vlasti i prebacivanja odgovornosti na građane raspisivanjem tzv. "refernduma" o tome da li "strane sile treba da se mešaju u unutrašnje pitanje Srbije (misli se na Kosovo)"
  • Delije Liman

    09.09.2021 10:33
    Bolje mostove koje su nam porusili daje nacrtao nego njihovu zastavu...
  • pacijent

    09.09.2021 10:28
    samo pitam
    A zasto ne na Mostu Slobode?
  • 1999

    09.09.2021 10:26
    Vidim neku zastavu koja mi i nije previse simpaticna. Malo desno od tog murala je neki mostic koji je srusila ta zastava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna